DELA

Ålands näringsliv anmäler regeringen till EU

Ålands näringsliv har beslutat anmäla landskapsregeringen till kommissionen.
– Anmälan görs för att landskapsregeringen genom att inte åtgärda problemen med gällande producentlagstiftning hindrar handeln inom gemenskapen, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Såhär skriver Ålands näringsliv:
”Företag på Åland som importerar förpackade produkter till landskapet får ett pålägg på tillverkarens faktura som hänför sig till den PYR-avgift som tillverkaren enligt det finska producentansvarssystemet ska betala. Den åländske importören med producentansvar måste sedermera även betala en avgift till Proans eller själv stå för insamling och återvinning av produktens förpackning. Det nuvarande systemet leder således till dubbla avgifter.”
– Problemen med producentansvaret måste åtgärdas. Vi kan inte ha en situation där vi betalar dubbla avgifter och samtidigt inte kan påverka vilka kartonger varorna levereras i. Dagens lagstiftning lever inte upp till direktivets syfte om en bättre miljö och leder enbart till ett dyrare Åland. Därför har vi anmält Ålands landskapsregering till kommissionen, skriver Daniel Dahlén vid Ålands näringsliv. ”

Läs mer i morgondagens Nya Åland!

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax