DELA

Åland saknar krisberedskap för nätattacker

Åland saknar krisberedskap för eventuella nätattacker.
– Det är svårt att undvika en attack. Även i Sverige där resurserna är betydligt större har man problem, säger landskapets IT-chef Ronny Lundström.
Frågan har diskuterats i landskapsregeringens beredskapsarbetsgrupp för samhällets tekniska system, men någon konkret beredskapsplan finns inte.
Diskussionen kom upp i samband med den serie nätattacker mot svenska myndigheter som det rapporterades friskt om under hösten.
En hackergrupp som kallade sig Anonymous utförde då nätattacker mot bland andra Socialstyrelsens hemsida genom att överbelasta servrarna. Här på Åland finns ingen krisberedskap för någon sådan attack, i stället satsar man på samarbete med Kommunikationsverket i riket och motsvarande myndighet i Sverige samt Ålcom.
I Finland var det medier som utsattes för nätattacker. Bland andra tv:s Yle och Fyran samt tidningarna Iltalehtis, Helsingin Sanomats, Ilta-Sanomats och Taloussanomats webbplatser har legat nere. Även landskapstidningarna
– Ålcom har byggt näten så att de ska bli så lite sårbara mot attacker som möjligt. Vid en eventuell attack ska man också kunna komma åt utrustningen i näten och kunna hantera dem utifrån, säger Ronny Lundström.
Ålcom, som är landskapets internetleverantör, jobbar kontinuerligt med att höja säkerheten i sina nät och har en egen krisberedskapsplan. Hasse Holmström på Ålcom vill dock inte berätta vad den innehåller.
– Visst finns det beredskap, men exakt vilka åtgärder vi har i en krisplan är ju inget vi går ut med. Men alla måste inse att de kan bli utsatta, även Åland, skriver han i ett mejl till Nya Åland.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson