DELA

Åland ring gjorde största markaffären

I februari köpte Åland ring-Motor Events ab det 70 hektar stora markområde i Eckerö Skag som bolaget tidigare har velat arrendera för att bygga en stor motorbana på.
Köpesumman är 500.000 euro och betalningen ska ske senast den sista juni i år.
Det var största fastighetsaffären i februari.
Säljare är företagaren Nils-Olof Mattsson i Eckerö Kyrkoby. I utdraget ur köpeskillingsregistret står det att området gränsar till hav. Köpet består av sammanlagt nio outbrutna markområden och ett skogsskifte.
Danne Sundman, vd för Åland ring och lagtingsledamot för (Ob), berättar att köpet blev av eftersom Nils-Olof Mattsson ville sälja det i stället för att arrendera ut det. Pengarna ska motorbolaget försöka få in via en nyemisson i vår. Emissionen vänder sig till den motorintresserade allmänheten. De stora investerarna kommer in i bilden när man nått investeringsfasen, säger han.
I själva verket behöver bolaget mera än 500.000 euro eftersom pengarna också ska finansiera affärsplan, kalkyler, tillstånd och alla andra handlingar som behövs innan bygget kan starta.


Senast sista juni
Bolaget har nu tre och en halv månad på sig att få ihop köpesumman. Om affären inte är slutförd före den i juli förfaller den.
– Då går marken tillbaka till säljaren, förtydligar Danne Sundman.
Han ser inte en halv miljon euro som särskilt mycket pengar.
– Hela projektet går loss på 10-15 miljoner euro så köpesumman är bara fem procent av totalinvesteringen. Men marken är förstås en viktig byggsten i projektet. Utan mark blir det ingen motorbana.
Bolaget står och faller alltså med nyemissionen, konstaterar han.
I papperstidningen finns listan på alla fastighetsaffärer i februari.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax