DELA

Åland inte allvarligt drabbat Av pågående livsmedelsstrejk

En stor del av livsmedelsindustrin stannade natten till onsdagen i Finland på grund av en strejk som i värsta fall kan pågå i upp till sex dagar. VD Johannes Snellman på ÅCA säger dock att man på Åland hittills inte påverkats särskilt mycket av strejken.
Livsmedelsarbetarnas förbund SEL ratade på tisdagskvällen ett tredje medlingsbud från riksförlikningsmannen Esa Lonka vilket innebär att strejkerna inom livsmedelsindustrin fortsätter. Bland bolagen som strejkar kan nämnas Fazer, Atria, Hartwall och Valio.
Onsdagens förhandlingar avbröts och parterna möts igen klockan 13 på torsdag. Inga framsteg rapporteras ha skett under onsdagens förhandlingar mellan Livsmedelindustriförbundet och Livsmedelsarbetarnas förbund.
ÅCA samarbetar med både Valio och Fazer, men Snellman menar att strejken inte påverkat dem särskilt hårt.
– Vår egen produktion rullar på som vanligt. Vårt samarbete med Valio har inte påverkats, eftersom Valio, liksom Arla Ingman, kommit överens om arbetsfred med arbetstagarparten. Det som har påverkat oss mest är att Fazer strejkar. Det påverkar vår bageridel en aning.


Tror på lösning
Om konflikten inte får en lösning dessförinnan utvidgas strejken till hela livsmedelsindustrin på måndag. Men Snellman tror att en lösning på konflikten, som nu mest handlar om att SEL anser att arbetsgivarnas krav på flexiblare arbetstider är för hårda, kommer att ske snarast.
– Diskussionerna pågår hela tiden, och det känns som att vi kommer att drabbas lindrigt av den här strejken på Åland.
Inte heller på Chipster har man drabbats allvarligt av den pågående strejken.
– I nuläget har den faktiskt inte påverkat oss överhuvudtaget, säger vd Timo Vetriö.

JESSICA SUNDBERG/FNB

jessica.sundberg@nyan.ax