DELA

Åland i polskt turistmagasin

Om Kobba klintar, champagnevraket och Ålands orgelfestival kan polska läsare bland annat få veta mer då de läser nummer 7 av turistmagasinet Zew Pótnocy, vilket betyder ungefär Nordens röst.
Magasinet, som har en upplaga på 50.000 exemplar, startades i fjol och kommer ut varannan månad i Polen. I somras besökte tidningens redaktör Marcin Jakubowski Åland.
– Han gör verkligen bra reklam för Åland i Polen. I anslutning till artiklarna finns också korta fakta om hur man kan ta sig hit, tips om färjor och hemsidor och så vidare, säger Henryk Gwardak, som även fungerar som en slags åländsk korrespondent för magasinet och har bidragit med en artikel om orgelfestivalen i det senaste numret.
Gwardak berättar att magasinet ofta har kulturellt innehåll och att planer finns på att skriva om den gamla postvägen över Åland i kommande nummer.
– Det är ett mycket vackert språk som han använder, berättar Henryk Gwardak, som översätter några av meningarna från polska där Marcin Jakubowski bland annat beskriver Kobba klintar som ”en brödlimpa i havet” och som en åländsk frihetsstaty, vilket ger associationer till den amerikanska Frihetsgudinnan. (ab)