DELA

Åland får Korv-Görans första franchisegrill

Nu närmar sig öppningen för det omtvistade gatuköket Korv-Görans i Mariehamn. Den 28 juli hoppas franchisetagarna Ria Orala och Henrik Sjöblom kunna slå upp dörrarna. Och grillen, den blir en amerikansk-inspirerad sak.
Ria Orala och Henrik Sjöblom är sambos och driver för tillfället Restaurang Russell i Eckerö, men har även haft hand om Restaurang Käringsund. På Åland har de bott sedan 1987 respektive 1997.
I februari hade de sitt första möte med Korv-Görans på plats i Österbotten och nu är huset snart färdigbyggt.
– Vi känner oss välkomna här, men visst känner vi oss också lite överraskade över motståndet, säger Ria Orala.

Franchiseverksamhet
Bolaget bakom Korv-Görans heter Messina och har tre uppgifter: att driva grillen Korv-Görans i Jakobstad, att utveckla Korv-Görans franchiseverksamhet och att licensiera O’Learys sportbarer i Finland. Under året planerar Messina att etablera 2-3 nya Korv-Görans i Finland. Mariehamn är den första franchise-grillen.
– Våra franchisetagare driver det som ett eget företag, vi ger alltså rättigheterna till dem, säger Messinas vd Johan Lindberg.
Att Korv-Görans ville etablera sig på Åland beror enligt Johan Lindberg på ett behov av nattöppna matställen i Mariehamn, den stora mängden turister och varumärkets styrka på Åland.
– Vi gjorde mycket research inför satsningen, även handgripligen. En kväll när jag och styrelseordföranden var väldigt hungriga gick vi runt i Mariehamn och kunde inte hitta några lämpliga ställen, allt var stängt.
Johan Lindberg understryker att planen inte var att bygga själva grillen under högsäsong och att man försökt minimera störningarna för grannarnas skull.
– Vi hoppas på god grannsämja, det är dessutom bara bra med konkurrenter, säger Johan Lindberg.

Öppet sent
Korv-Görans i Mariehamn kommer att öppna 10.00 på förmiddagarna. Under sommaren och årets alla helger ska de hålla öppet så länge det finns folk. På vintern ska de i veckorna stänga klockan 12.00.
På menyn står klassiska grillrätter som kebab och hamburgare, men också lunchmat i avhämtningsform, som fisksoppa. Köttet kommer från Österbotten, men produkter som, mjölk, grönsaker och färskvaror ska komma från Åland.
Till att börja med har franchisetagarna anställt sex personer, men till nästa sommar blir det säkert fler, säger de. Nu hoppas de på att kunna öppna gatuköket redan den 28 juli.

Inte konstigt
Att det gick så snabbt att få upp huset tycker Johan Lindberg inte är speciellt konstigt.
– Vi bygger snabbt. Det här är ett modulhus som är framtaget i enlighet med vårt koncept.
Och eftersom de endast har ett temporärt bygglov har de sett till att huset kan flyttas någorlunda enkelt, enligt Ria Orala som säger att det är hon och sambon som står för både byggnation och arrende av tomten.
– Det är många företagare som bara har temporära bygglov.
– Och det är vi med vår egna ekonomiska risk som har gjort det här. Skulle bygglovet dras in skulle det innebära en privatekonomisk katastrof för oss. Det här kostar, men vi tror på det, säger Ria Orala.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax