DELA

Åland en rik del av Finland

De åländska hushållen har bland de högsta medianinkomsterna i Finland och tre åländska kommuner finns med bland landets allra rikaste.
Det visar en rapport från statistikcentralen som också visar att inkomstklyftan mellan rika och fattiga har minskat något.
Åland har under de senaste åren placerat sig på bra platser i den landsomfattande statistiken om hushållens ekonomiska ställning. Den färska statistiken för 2008 utgör inget undantag. Tvärtom, statistikcentralens siffror visar i klartext att Åland är en region som inte bara är rik jämfört med resten av Finland utan som varje år dessutom blir allt rikare.
De finländska hushållen kunde 2008 i snitt spendera 34.620 euro. För att kunna göra en rättvis jämföring mellan hushållen i landets olika kommuner utgår statistikcentralen från så kallade ekvivalenta medianinkomster. Den var i hela Finland 19.840 euro.

Tio rikaste
Till de sammanlagt fem kommuner som har hushåll som nådde upp till en inkomst på över 25.000 euro hör Jomala och Lemland som kom tvåa respektive trea på listan över de tio rikaste i landet. Mariehamn tog en tionde placering.
Listan toppas av Grankulla där hushållen hade en medianinkomst på hela 31.910 euro. Det är över 6.200 euro mera än Jomalas på 25.640 euro.
Helsingfors ekvivalenta medianinkomst var 21.610 euro.

Finström fattigare
I hela Finland ökade hushållens medianinkomster år 2008 med 1,5 procent.
Sottunga hör till en av sammanlagt tre kommuner i landet där inkomsterna ökade över 7 procent. Lemland, Kumlinge och Brändö finns också med på listan över de tio kommuner där hushållens inkomster ökade mest.
Sammanlagt 35 av landets kommuner hade 2008 lägre medianinkomst än året innan. Finström finns som enda åländsk kommun med bland de tio bottennoteringarna, där blev hushållen år 2008 1,5 procent fattigare än 2007.
Allra sämst gick det för Gustavs i Åbolands skärgård där medianinkomsten minskade med 2,5 procent.

Åtta kommuner
Ser man på hushållens utveckling på lång sikt, från 1995 till 2008, hittar man åtta åländska kommuner på de rikas tio i topp-lista.
I Geta, Kumlinge, Föglö, Lumparland, Saltvik, Hammarland, Sund och Brändö har hushållen under den här perioden på 13 år blivit över 50 procent rikare. Ser man på hela Åland steg medianinkomsterna med 36 procent.
I Geta har hushållens inkomster stigit mest i hela Finland, hela 58 procent sedan 1995.

Mindre pengar
Statistikcentralen konstaterar att hushållen i Finland år 2008 fick 0,3 procent mindre pengar att röra sig med än året innan.
Inkomstklyftan mellan rika och fattiga har minskat. År 2008 sjönk höginkomsttagarnas intäkter med hela 13,3 procent medan de som tillhör de fattigaste skikten fick lite mera pengar att röra sig med.
På lång sikt har det dock inte skett någon större förändring mellan fattiga och rika. De fattigaste hushållens inkomster var 2008 bara 13 procent högre än år 1995.
Källa statistikcentralen, www.stat.fi

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax