DELA

Akut flytt av vårdinstitutet

På grund av dålig arbetsmiljö flyttar Ålands vårdinstitut till nya tillfälliga lokaler så gott som omgående.
Vad problemen i skolbyggnaden beror på vet man ännu inte.
Eleverna och personalen på Ålands vårdinstitut måste gå till nya lokaler när vårterminen börjar den 8 januari. Institutet flyttar redan i mellandagarna till handelsläroverkets och lyceets lokaler. Det beslöt utbildningsministern Camilla Gunell (s) i går.
– Det är framför allt handelsläroverkets övre våning som ska användas, säger Gösta Helander vid yrkesutbildningsbyrån.
Han konstaterar att det innebär en hel del praktiskt pusslande
– Det är ett knepigt problem, men att alla berörda rektorer har varit mycket hjälpsamma.
Problemen i vårdinstitutets skulbyggnad på Neptunigatan i Mariehamn är inte nya. När huset byggdes om då vårdinstitutet flyttade in för tio år sedan gjordes inte renoveringen på bästa sätt, enligt Gösta Helander.
Fuktskador uppstod och 2001 sanerades byggnaden. Under några år var miljön bra, men förra hösten började personalen och eleverna må dåligt av luften igen.

Nya mätningar
I höstas förvärrades problemen och de som vistas i lokalerna började lida av rinnande näsor, sjuka öron, huvudvärk och trötthet. Sådana symptom som relateras till sjuka hus.
Mätningar gjordes, men varken fukt eller mögel kunde upptäckas.
– Vi vet inte vad orsaken till problemen är. Men det luktar i lokalerna och det har pratats om att det kan vara lim eller något liknande, säger Gösta Helander.
Lanskapsregeringen bedömer att problemen nu är akuta. En konsult anlitas som ska göra nya mätningar i byggnaden och sedan ska den saneras.
Förhoppningen är att de cirka 20 anställda och omkring 100 eleverna kan flytta tillbaka någon gång under våren.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax