DELA

Air Åland vill ha in 170.000 genom aktieemission

Efter vårens trafikstörningar med vulkanaska och strejker vänder sig nu Air Åland till sina aktieägare för att få in 170.000 euro i nytt kapital
– Vårens askstopp och strejker har tärt på ekonomin. Våra ägare gav oss på bolagsstämman möjlighet att emittera nya aktier och vi väljer nu att använda oss av den möjligheten, skriver vd Jan Erik Sundberg i ett pressmeddelande.
Askstoppet i april kostade Air Åland mer än 300 000 euro. Under maj och juni har bolaget via sina nuvarande operatör, Avitrans Nordic i Stockholm, dragits in i en strejk riktad mot inrikesflyget i Sverige som också tärt på bolagets reserver.
– Sammantaget har dessa händelser, som står helt utanför vår kontroll, kostat mer än 400.000 euro. Det känns tungt när vi till övriga delar fått intäkter och kostnader mera i balans, skriver Jan Erik Sundberg i pressmeddelandet.
Nu bjuds 33.500 nya aktier ut till kursen 5 euro per styck vilket skall ge 170.000 euro i nytt kapital.
– Air Ålands aktieägare, är en stor del av det åländska näringslivet. För många företag är det livsgörande att flygtrafik finns till Helsingfors och Stockholm. Utan flyg måste sannolikt flera företag flytta från Åland.

Begär stöd
Sundberg menar att det är en extrema händelser som denna vår har medfört att Air Åland försatts i en omöjlig situation.
– Vi har även vänt oss till Kommunikationsministeriet i Helsingfors, precis som andra flygbolag i Finland, för ekonomiskt stöd, och vi har begärt om ett lån hos Ålands landskapsregering.
Bland annat flygbolag i Sverige har redan beviljats statliga lån för att täcka likviditetsbortfallet som uppstod under askstoppet.
– Vid EUs trafikministrars ordinarie rådsmöte, idag, torsdag, diskuteras frågan, hur EU kan stöda regionala flygbolag där många, i likhet med Air Åland drabbades hårt av flygförbudet under askstoppet.
”Air Åland räknar med att bytet av operatör den 2 augusti skall bidra till att resandet ökar. Genom den nya operatören får Air Åland avtal med flera av de stora flygbolagen i världen. Resor från Mariehamn till världsmetropoler hänger ihop och att bagage kan checkas in hela vägen. Dessutom blir Mariehamn en destination i de globala bokningssystemen. ” avslutas pressmeddelandet.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax