DELA

Air Åland ändrar riktning

Från och med i höst förbättras Air Ålands passagerarservice märkbart.
Då blir det möjligt att boka de stora flygbolagens anslutningsflyg direkt och de som skall ut i världen kan checka in sitt bagage redan i Mariehamn.
Förändringens vindar blåser under Air Ålands vingar. I och med att bolaget i början av augusti inleder samarbetet med den nya operatören Next Jet får de åländska resenärerna tillgång till IATA:s avtal med all den service det innebär.
Flygturerna till och från Åland kommer med i det globala interline-systemet vilket konkret betyder att Air Åland blir en del i de stora internationella flygbolagens trafiknät. Det blir också möjligt att checka in bagaget direkt till destinationsorten då man byter flyg i Helsingfors eller Stockholm.


Fler piloter
I augusti lämnar Air Åland också allt som har med själva flygplansverksamheten att göra för att i stället bli en renodlad flygresearrangör. Leasingkontraktet med Alandia Air upphör, piloterna anställs av Next Jet och flygresan blir med Next Jets piloter och plan.
– Next Jet har träffat våra piloter och vi räknar med att de erbjuder dem anställning. Dessutom hoppas Next Jet på att i framtiden kunna anlita fler åländska piloter, säger Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.


Ordna resor
I stället för de två Saab340-plan som Air Åland i dag leasar av Alandia Air får bolaget nu tillgång till Next Jets flygflotta som, utöver likadana Saab-plan, också består av både mindre och större modeller.
– Vi kommer till exempel att kunna ordna charterflyg för betydligt större grupper än vad de nuvarande planen kan ta, säger Sundberg.
– Redan nu har vi planer på att ordna resor till exempel till rockkonserter i Göteborg eller till de svenska fjällen.


Utveckla tjänsterna
Det är med andra ord ett helt nytt affärskoncept som tillämpas från och med augusti.
– Det känns sunt. Air Åland har inte kompetens att vara en god pilotarbetsgivare. Nu kan vi utveckla tjänsterna i stället för flygandet, säger Jan Erik Sundberg.
Air Ålands styrelseordförande Peter Grönlund är helt inne på samma linje.
– Den här utvecklingen känns som en ren och helt riktig lösning. Det finns inte pengar för annat, säger Grönlund.


Är flexibla
Next Jet är ett svenskt bolag som ägs av fem piloter. Bolaget flyger i dagsläget till 19 destinationer inom Sverige och till norska Trondheim.
I augusti utökas utrikestrafiken alltså med Åland och också med London.
– Vi är nöjda. Vi har fått ett avtal som inte blir dyrare för oss än nuvarande lösningar. Next Jets ägare är dessutom unga, de är inte cementerade utan flexibla inför våra specialbehov, säger Sundberg som också är nöjd över att Next Jet redovisar en 95 procentig punktlighet.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax