DELA

ÅHS förbereder flytt av patienter

90 av 100 inskrivna patienter måste flyttas inför Tehys strejkvarsel den 6 november. Ett omfattande arbete som kräver mer tid än så enligt ÅHS.
Nu hoppas man vinna tid genom att få strejken klassad som samhällsfarlig, alltså att den innebär fara för liv.
Landskapsregeringen lämnade i går in en anhållan till Riksförlikningsmannen om att skjuta upp den strejk som vårdfackförbundet Tehy har varslat om.
Landskapet har också vänt sig till tjänstetvistnämnden för att kunna klassa strejken som samhällsfarlig och därmed få den begränsad eller helt stoppad.
Strejken är planerad att inledas den 6 november om inte parterna kan nå en överenskommelse innan dess. Bakgrunden till strejkvarslet är att landskapsregeringen och Tehy inte har lyckats komma överens om ett nytt tjänstekollektivavtal.
ÅHS har för tillfället cirka 100 inskrivna patienter och räknar med att ha resurser för ungefär tio av dem om strejken går i kraft. Runt 90 patienter måste därför flyttas och vårdas någon annanstans under tiden.
ÅHS kommer i första hand att kontakta sina avtalssjukhus, men även andra sjukhus kommer att bli aktuella, skriver Landskapsregeringen i sin anhållan till Riksförlikningsmannen.
Man skriver även att arbetet med att förflytta patienter måste påbörjas omedelbart om inte strejken skjuts upp, och att man därmed inte hinner invänta de medlingsförhandlingar som enligt lag måste genomföras före strejken inleds.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson