DELA

Aaltonen vill utmana EU-direktiv

LAGTINGET. Foderlagstiftningen väckte debatt i lagtinget på onsdagen. Carina Aaltonen (S) föreslog att Åland skulle utmana EU-direktiven och inte godkänna GMO-foder i livsmedelskedjan.
Näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) befarade böter och rättegång.
När debatten om foderlagstiftningen återupptogs i lagtinget hade både näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) och lagtingsledamot Carina Aaltonen (S) vässt argumenten.
– Lagen är bra med tanke på livsmedelssäkerheten, sade Mattsson. Lagen bygger på tjugo olika beslut och direktiv från EU.
Han betonade att man inte kan införa ytterligare begränsningar förutom de som finns i direktiven och besluten.
– Det här handlar om mat till djur, inte mat till människor.

Nej till § 11
– Vi får visst vara GMO-fri zon, sade Carina Aaltonen. Det finns över 3.000 GMO-fria zoner. Flera regeringar har offentligt tillkännagett att de inte odlar den genmodifierade potatis som godkändes av EU förra veckan.
Aaltonen uppmanade näringsutskottet till att säga nej till den elfte paragrafen i rikets foderlagstiftning, som ger statsrådet möjlighet att besluta om Åland ska tillåta till exempel kött som är uppfött med genmodifierat foder.
Näringsminister Mattsson hävdade att de direktiv som utfärdas måste följas ifall man inte vill riskera böter och domstol.
Läs mer i torsdagens Nya Åland.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax