DELA

19-åringen begärs häktad i dag

Den 19-årige ålänningen som greps onsdags misstänkt för hot om skolskjutning begärs häktad i dag.
– Vi måste utreda allvaret i hotet, säger förundersökningsledare Jan Storing.
Det var i onsdags på eftermiddagen som 19-åringen greps i en lägenhet i Åbo efter en massiv spaningsinsats på Kimitoön, i Åbo och i Helsingfors där också gränsbevakningens Superpuma deltog.
Han hade sent på tisdagskvällen uttalat sig hotfullt inför skolkamrater på internatet i Axxells naturbruksenhet i Brusaby och uppges ha sagt ”snart börjar Jokela två”.
Med det avsåg han skolskjutningen i Jokela nära Helsingfors för ganska exakt två år sedan när nio ungdomar dog, bland dem den 18-årige gärningsmannen.


Nekar till allt
Förundersökningsledare är Jan Storing vid Egentliga Finlands polisinrättning. I går hade han fått rapport om hur det första förhöret med 19-åringen, som misstänks för olaga hot, hade utfallit.
– Han nekar till allt. Men förundersökningen är ännu i ett väldigt tidigt skede och vi måste först utreda allvaret i hotet.
I går på eftermiddagen fattade Jan Storing beslutet att begära 19-åringen häktad. I dag väntas tingsrätten i Pargas antingen häkta honom eller släppa honom fri. Just nu sitter han hos polisen i Åbo.
Storing berättar att skolkamraterna som hört hotet förde det vidare till skolans lärare och ledning på onsdagsmorgonen.
– Ett sådant hot betraktas alltid som allvarligt när man vet att den person det handlar om har vapen. Men för att verkligen gälla som olaga hot så måste det upplevas som hotfullt.
Han har ännu inte hunnit kolla om 19-åringen tidigare varit i kontakt med polisen.
– Men han måste i alla fall ha varit på intervju när han sökte vapenlicens.
19-åringen hade licens för två vapen, ett hagelgevär och ett kulgevär. Hagelgevärstillståndet beviljades på Åland tidigare och tillståndet för kulgeväret beviljades på polisinrättningen i Lojo.


Skolkamrater hörs
Det var kulgeväret som hittades i 19-åringens bil i onsdags i Åbo. Hagelgeväret hittades i 19-åringens hem på Åland när polisen gjorde husrannsakan på onsdagen.
– Jag vet inte när tillståndet beviljades, om det skedde nyligen eller inte. Det jag vet är att 19-åringen går första året i Brusaby.
Efter beskedet om häktningen i dag går man vidare med förhören. Bland andra ska man höra de skolkamrater som hört hotet uttalas.
– Vi har redan varit i kontakt med en av 19-åringens föräldrar, berättar han.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax