DELA

16-årings trafikbrott gav fängelsestraff

Fängelse – villkorligt – i fyra månader blev straffet för den unga pojke som vansinneskörde från en poliskontroll den 1 maj i fjol.
Han var då bara 16 år gammal.
16-åringen, som hade två kompisar med i bilen under färden från Eckerö och in mot stan, struntade i att stanna vid en trafikkontroll på stora vägen vid Långträsk i Hammarland trots att polisen visade stopptecken.
I stället gasade han på och körde från den förföljande polisbilen in på Östanträskvägen där han körde i hög fart.
16-åringen åtalades för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, försök till grov misshandel eftersom han enligt åklagaren försökte köra på polisen som tvingades hoppa undan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, olovlig körning eftersom han inte hade körkort och fordonsskatteförseelse eftersom bilskatten inte var betald.
16-åringen, som först nekade till att det var hans om körde bilen, medgav sedan äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning men inte de andra åtalen.


Förkastade åtalet
Tingsrätten fäste inte så stor vikt vid kompisarnas vittnesmål eftersom en av dem ändrade sin berättelse flera gånger och den andra inte kunde säga ifall polisen hade blivit påkörd om han stått kvar.
Tingsrätten förkastade åtalet om grov misshandel – det hade inte blivit styrkt att 16-åringen hade försökt köra på polisen och tillfoga honom en svår kroppsskada.
Däremot blev det styrkt att 16-åringen gasade när han upptäckte polisen och inte först när bilen passerat polisen. Inte heller blev det styrkt att han skulle ha kört förbi polisen i vänster körfält.
Alla målsägande och den polis som blev vittne har beskrivit att 16-åringen hållit på att tappa kontrollen över fordonet och att passagerarna hade varit oroliga för sin säkerhet under färden.


Ingen övervakning
Rätten har beaktat förarens låga ålder när straffet mätts ut. Körförbudet gäller till november i år.
Den utredning som socialarbetaren i den i dag 17-årige ynglingens hemkommun har gjort visar att han har ”stabila hemförhållanden” och att övervakningsbehov inte finns under tiden som den villkorliga domen gäller, fram till 3 februari 2012.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax