DELA

16-åring tatuerades av kompis

En 16-årig flicka tilläts av sin mamma att skaffa en liten tatuering, men hon kom hem med en synlig stor tatuering i stället. Tatueringen utfördes i hennes kompis hem.
Finns det inga lagar och regler mot detta? undrar mamman nu.
Oroliga föräldrar har kontaktat Nya Åland efter att deras barn låtit tatuera sig. Dottern var 16 år då hon lät sin 18-åriga kompis tatuera henne. Kompisen har ingen godkänd verksamhet men enligt 16-åringens mamma har flera av dotterns minderåriga kompisar tatuerat sig hos henne.
– Jag undrar om man får göra så här, jag vet att jag inte är den enda föräldern som har reagerat, säger mamman. Finns det något sätt att få stopp på tatueringen av unga tjejer och killar?

Ingen lag
Enligt Björn Udenius på Dinos tattoo är det kutym bland seriösa tatuerare att inte tatuera minderåriga, någon lag finns däremot inte.
– Jag får säga nej till många minderåriga som vill tatuera sig, säger han.
Har man ett företag måste lokalerna godkännas av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, och kontroller görs för att se till att tatueraren använder sterila instrument. Väljer man att tatuera sig av någon som inte har en registerad verksamhet har man inte den tryggheten.
– Det är klart att det finns risker med det, säger Udenius. Det räcker med att tatuera en person med hepatit och inte sterilisera nålen efteråt för att nästa kund ska bli sjuk.
Udenius känner till att folk sitter hemma och tatuerar och tror inte ungdomar bryr sig om kvaliteten på tatueringen. De skaffar snarare en för sakens skull.

Okänt för polisen
Kommisare Olof Lindqvist tycker inte att detta är något fall för polisen. Han känner heller inte till om tatuering av minderåriga förekommer.
Fältarna däremot vet att det finns en del ungdomar som tatuerar varandra men tror inte att det är särskilt vanligt.
– Det ligger på föräldrarnas ansvar att sätta gränser, säger de.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax