DELA

140 skrev under smörprotest

Ta tillbaka vårt smör! Så står det högst upp på den lista med 140 namnunderskrifter som lämnades till skolnämnden i går.
(På bilden lämnar Hanna Fagerlund och Sabina Scauman över listan till nämndledamöterna Birgitta Hermans och Christian Nordas.)
Eleverna Sabina Schauman och Hanna Fagerlund från Övernäs högstadieskola lämnade i går in en lista med 140 namnunderskrifter till skolnämnden.
Flickorna har tillsammans med sina klasskompisar i 8F samlat namn sedan mitten av oktober för att få tillbaka smöret till skolmatsalen. I enlighet med rekommendationerna som statens näringsdelegation gett för skolmaten bytte man nyligen ut smöret från ÅCA mot ett margarin av märket Keiju.
– Keiju smakar ingenting. Det är många som slutat äta knäckebröd i skolan för att de inte tycker om det, berättar flickorna för skolnämnden.
– Har ni förstått varför smöret bytts ut? frågar skolnämndens ledamöter.
– Jo, för att det ska vara nyttigare. Vi tycker det är okej med fullkornspasta och så, men inte med smöret.


Modigt
Flickorna berättar att de samlat namn under rasterna. Främst är det högstadieelever som skrivit under, men också lågstadieelever, lärare och kökspersonal. Ett fåtal har sagt att de inte vill skriva under, men de allra flesta har undertecknat listan.
Skolnämnden poängterar att de uppskattar elevernas initiativ.
– Ni är modiga och duktiga som samlar namn och som kommer hit och uppvaktar oss. Det är verkligen uppskattat.
De lovar också att ta upp ärendet till diskussion.
– Vi tar det verkligen på allvar och vi kommer att diskutera saken. Sedan tar vi kontakt med er och berättar vad vi kommer fram till.

MALIN LUNDBERG