DELA

12 ton åländska klappar till lettiska barn

– Det var en omvälvande upplevelse att se att våra grannar bor så här år 2010, säger de ålänningar som åkte till Lettland med mängder av julklappar.
Men trots fattigdomen bjöds de ändå på ett varmt och annorlunda julfirande.
Lettlands ekonomiska situationen har försämrats drastiskt det gångna året. Det blev tydligt när akutsändningen av julklappar från Åland nådde Zemite, en by med 1000 invånare, den 20 december. Tonåringar blev överlyckliga för sina skolhäften och pennor. En kvinna grät när hon fick ett paket smör och ett paket ost i gåva.
– Jag har inte riktigt landat ännu, det var en omvälvande upplevelse. Vi skriver 2010 och våra grannar lever så här, säger Christina Englund som deltog i hjälpsändningen för första gången.

Misär
Initiativtagarna Mia Forsberg och Lasse Lindholm gjorde sin 21:a resa och har fått många vänner i Lettland genom det frivilligarbete de gjort för Rädda barnen. Det var några av de vännerna som larmade om hur situationen såg ut i Lettland.
– Det var ledsamt att se misären med egna ögon. Men glädjen fanns ändå där och varenda pepparkakssmula de kunde skrapa fram gav de åt oss, säger Christina Englund.
Lönerna i landet har sjunkit med nästan 60 procent och de 12 ton julklappar som ålänningarna skänkte var välbehövda. Kläderna och leksakerna togs emot av socialsekreterare i åtta lettiska byar, skolmaterialet fördes direkt till skolan.

Läs mer i dagens Nya Åland.

TANJA LÖNNQVIST
tanja.lonnqvist@nyan.ax