DELA

09-09-09 är 99-åriga Ruts dag

Titta på tårtan och tänk efter – hur ofta får man chansen att gratulera någon som fyller 99 år den 09-09-09?
Det gör Rut Liewendahl från Finström Ämnäs i morgon.
Nyan tar sig friheten att uppvakta i förväg med en jordgubbstårta dekorerad med födelsedatumet och antalet år. Vi tänder inte 99 ljus, men Rut skulle nog blåsa ut dem om så vore fallet.
Ett så långt och aktivt liv är inte alla förunnat. Hårt arbete kan vara Ruts hemlighet. Hon var bara 4-5 år när hon började hjälpa till hemma på Nilsas i Ämnäs, och när hon blev stor såg hon också till att vara sysselsatt. På 60-talet jobbade hon på Viking Lines Apollo.
– Jag hjälpte till överallt där det behövdes. När jag skulle gå i pension ville de att jag skulle stanna där längre, men det gick inte.
Så hon blev pensionär när hon fyllde 67 år. Tre decennier senare utsågs hon till hedersmedlem i Norra Finströms pensionärer.
I födelsedagsnotiser får man ofta läsa om jubilarer som ägnar sig åt handarbete och trädgården, men Rut har gjort det med besked.
– Hon har nog gett fåglarna på gården mat för många tusenlappar, säger dottern Carita Liewendahl.

Långlivad junta
År 1985 skrev Nyan om ”ämnäsflickorna som hade juntat i 60 år” – och visst, Rut var en av dem. I dag är bara hon kvar av det gänget, och med ålderns rätt har hon skurit ner på handarbetet.
– Nu är jag bara lat, säger hon med ett brett leende.
Och hon har hittat ett fint ställe att ta det lugnt på – Rosengården i Godby. Här trivs hon, med en liten tv på rummet och gott sällskap ute i samlingsrummet.

Firar försiktigt
När hon fyllde 95 år uppvaktades hon av 66 personer, minns Carita. Säkert tänker många fira Rut i morgon också, men hon har fått order av läkarna att fira med måtta efter litet hjärtproblem häromveckan.
Ett glas vin tackar hon möjligen inte nej till.
– Bjuder du bara, så….., säger hon.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax