DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>ÖPPET Varken SFP eller Sannfinländarna har försatt sina chanser att sitta med i regeringen tror Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Löfström nöjd med könsneutral äktenskapslag

 

– En seger för kärleken, kommenterar Ålands riksdagsman Mats Löfström gårdagens riksdagsbeslut.
Den nya könsneutrala äktenskapslagstiftningen innebär att par av samma kön kommer kunna ingå äktenskap från och med mars 2017.

– Det är en viktig dag för jämställdheten och kärleken. Dagen jag gifte mig med min hustru hör till de allra bästa och finaste dagarna i mitt liv. Jag skulle inte vilja frånta någon den möjligheten. Vi som lagstiftare ska inte sätta lagliga begränsningar på vem som kan ingå den yttersta symbolen för kärlek – äktenskapet – med vem, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Enligt Löfström fanns en viss rädsla att lagen inte skulle beredas under nuvarande mandatperiod eftersom partiet Sannfinländarna varit emot och de nu sitter i regeringen.

– Statsminister Juha Sipilä sade dock redan i början av regeringsperioden att lagen kommer beredas i enlighet med förra riksdagens viljeyttring, berättar Löfström.

Omröstningen igår röstade 106 ledamöter för lagen, 42 emot, medan 51 ledamöter var frånvarande.

Anna Björkroos