DELA
Foto: Pressbild

Lindholm lämnar (MSÅ)-toppen

Gun-Mari Lindholm ställer inte upp då Moderat samling ska välja ny ordförande.

Dessutom lämnar hon partiets styrelse.
Det blir uppenbarligen inte något livligt partiledarval med flera olika jämnstarka kandidater då Moderat samling om ett par veckor har höstmöte. I går meddelade Gun-Mari Lindholm partiets valberedning att hon inte längre ställer sig till förfogande som ordförande efter Johan Ehn.

– I och med att Annette Holmberg-Jansson steg fram beslöt jag att jag med gott samvete kan dra mig tillbaka, säger Lindholm.

– Jag har också meddelat valberedningen att jag, precis som Johan Ehn, lämnar styrelsearbetet helt och med det posten som vice ordförande.

Forma partiarbetet

Bakom beslutet är Lindholms övriga förtroendeuppdrag, främst de i lagtinget som från och med nästa höst också inkluderar talmansposten. Hon är dessutom ordförande för kommunstyrelsen i Kumlinge och för Ålands cancerförening.

Samtidigt vill Lindholm ge Annette Holmberg-Jansson och den nya styrelsen utrymme att forma partiarbetet själva och från grunden utgående från de nya organisationsprinciper som ska tas i bruk.

– Både Johan Ehn och jag resonerar lika på den punkten.

Lindholm konstaterar att det var just posten som vice ordförande som i början fick henne att ställa upp som Ehns eventuella efterträdare. Det handlade om att ta ansvar.

– Det var självklart för mig i egenskap av första vice ordförande att visa mitt intresse för partiets framtid och samtidigt ge partiet stabilitet och framtidstro.

Två kandidater

Lindholms beslut betyder att det finns två kandidater för ordförandeskapet just nu: Annette Holmberg-Jansson och Ungmoderaternas Marcus Clausen.

Då Holmberg-Jansson förra veckan offentliggjorde sin kandidatur drog sig minister Mika Nordberg tillbaka med motiveringen att han bara ställt upp för att partiet inte skulle bli utan flera kandidater.

Då Nya Åland frågar om han nu ändrar sig och ställer upp i alla fall blir svaret nej.

– Jag ställer mig helt bakom Annette Holmberg-Jansson.

Johan Ehns efterträdare väljs den 28 november.