DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>TORRA GRENAR Trots att det finns en del torra grenar mår lindarna vid Sundbloms skvären bra, säger Teppo Suoranta.

Lindarna vid Torget i gott skick

Bättre, snyggare och säkrare.

Det är målet att lindarna i Esplanaden ska bli efter att Teppo Suoranta beskurit dem.
Den ostliga vindarna blåser kyligt över Torget i Mariehamn. På det vitklädda marken intill Sundbloms skvären ligger några högar med grenar från lindarna. Grenarna har sågats av arboristerna Teppo och Tuomas Suoranta som står i en lyftkorg.

Arbetet har bara börjat. Under de kommande åren ska de 320 lindarna i Esplanaden beskäras. Den här gången pågår arbetet i två veckor och i februari är det dags för ytterligare två veckor.

Det är inte första gången Teppo Suoranta är i Mariehamn för att beskära träd. Förra gången han beskar lindarna i Esplanaden var i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

– Träden är viktiga för alla människor och det är viktigt att man tar hand om dem. Vi har varit här många gånger för att undersöka träd för stadens, museibyråns och landskapsregeringens räkning.

När lindarna beskars senast pågick arbetet i åtta år. Medan Suoranta beskär träden kontrollerar han också i vilket skick träden är.

– Vid Torget är träden i rätt så bra skick för att de inte är stympade på samma sätt som träden vid Västra hamnen som inte är i lika bra skick. Där finns det ganska mycket röta i flera av träden. I medeltal når rötan upp till åtta meter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.