DELA
Foto: Stefan Öhberg
Pensionerade lagtingsdirektören Lars Ingmar Johansson minns Liberalernas avhopp från den centerledda regeringen 2004.

Regeringsturbulens även 2004 – pensionerade lagtingsdirektören reder ut

När hände det senast att ett parti hoppade av landskapsregeringen? Pensionerade lagtingsdirektören Lars Ingmar Johansson har svar:
– Vi hade en regering med C, Lib, Ob och FS som tillträdde efter valet 2003, där Lib efter ett år meddelade dåvarande lantrådet Roger Nordlund att de inte stöder regeringen.

Avhoppet sammanföll med budgetförhandlingarna. Två omtvistade förslag då var landskapets köp av Plasto och en nedskärning om 14 tjänster från museibyrån, förslag som Liberalerna motsatte sig. Det som hände sedan var att Roger Nordlund lämnade in sin avskedsansökan som lantråd.

– Det var den 8 december 2004. Han beviljades befrielse vid ett extra plenum samma dag, och valdes till lantrådskandidat, alltså regeringsbildare den 13 december, säger Lars Ingmar Johansson.

Enligt Lars Ingmar Johansson valde Roger Nordlund att lämna in sin avskedsansökan att få till stånd en ny bas för sin regering. Så gick det också.

– Vid plenum den 5 januari 2005 godkände lagtinget hans förslag till ny landskapsregering, med ny bas och nytt program. Det blev en ganska stor förändring, minns Lars Ingmar Johansson.

I den nya basen ingick Centern, Socialdemokraterna och Frisinnad Samverkan (nuvarande Moderaterna). Den regeringen fortsatte sedan mandatperioden ut.

Med den reviderade lagtingsordningen går det inte till på samma sätt som då.

– Det är numera talmannen som beviljar lantrådet befrielse, inte lagtinget, säger Lars Ingmar Johansson.