DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lemland vill inte ge upp Järsö-Nåtö

Det strider mot lagen att Järsö och Nåtö ska bli en del av Mariehamn. Det säger Lemlands kommunstyrelse.
– Förslag(et) innebär att Lemlands kommun skulle avstå från 8,2 procent av nuvarande landarealen och Mariehamn stads landareal skulle öka med 78,8 procent i jämförelse med nuvarande areal. Detta strider mot gällande lagstiftning. Det är i lag skrivet att den berörda landarealen inte får överstiga 10 procent i någon av de berörda kommunerna.

Det konstaterar Lemlands kommunstyrelse på sitt senaste möte med anledning av den omtvista kommunindelningsfrågan.

Landskapsregeringen har slagit fastatt Järsö och Nåtö kommer att bli en del av Mariehamn om kommunstrukturreformen genomförs. Den planerade gränsjusteringen genomförs dock inte innan kommunerna på södra Åland har ett gällande samgångsavtal.

Men Lemland vill inte släppa ifrån sig området så lätt och hänvisar förutom olaglighet i areal även till olaglighet i invånarantal.

– Det kan även konstateras att invånarantalet vid nämnda jämförelsetidpunkt för Lemlands del skulle minska med 12,1 procent och att Mariehamns stads invånarantal skulle öka med 2,1 procent.

I lag står det, enligt styrelsen, skrivet att den berörda andelen invånare inte får överstiga 5 procent i någon av de berörda kommunerna.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!