DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>BÖRJAR OM Sverker Sirén var lättad när hovrätten 2013 friade honom från misstankarna om insiderbrott. Nu har Högsta domstolen återförvisat ärendet till hovrätten och behandlingen börjar om på nytt.

”Ledsamt att det aldrig tar slut”

Efter mer än åtta år i rättssystemet är den så kallade insiderhärvan fortfarande inte färdigbehandlad.

I går meddelade Högsta domstolen att ärendet återförvisas till Helsingfors hovrätt.

– Det var inte oväntat, men det är ledsamt att det här aldrig tar slut, kommenterar Sverker Sirén.
I slutet av 2007 delgavs den åländska portföljförvaltaren Sverker Sirén och ett par från Helsingfors misstanke om insiderbrott.

Sirén och mannen i paret hade ett par år tidigare med god förtjänst handlat med Pohjola-optioner i samband med fusionen med Andelsbankernas centralbank. Misstanken var nu att de haft tillgång till insiderinformation om affären genom den andra mannens hustru, som arbetade som rådgivare för försäkringsbolaget Suomi när försäljningen förbereddes.

2011 dömdes de tre personerna i tingsrätten för grovt missbruk av insiderinformation. Fallet överklagades till hovrätten som gick på en helt annan linje och alla friades..

Både åklagaren och de friade männen överklagade domen till Högsta domstolen.

HD upphäver hovrättens dom och fallet återförvisas till Helsingfors hovrätt.

Sverker Sirén säger att han inte blev speciellt överraskad över utslaget i Högsta domstolen.

– Det har varit så pass mycket oklarheter kring allting och hur processen har gått till. Nu är det bara att vänta på att hovrätten tar upp fallet på nytt, säger han.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!