DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>NYTT LÄGE Den här situationen är exceptionell, säger lantrådet Camilla Gunell (S) om att SFP inte fick plats i regeringen.

Lantrådet ber Löfström överväga Centergruppen

Lantrådet Camilla Gunell uppmanar Mats Löfström att överväga att hoppa över till Centerns riksdagsgrupp.

Överraskad. Det är lantrådet Camilla Gunell (S) reaktion på att Svenska folkpartiet inte är med i de fortsatta regeringsförhandlingarna sedan regeringssonderaren Juha Sipilä valt att fortsätta regeringsförhandlingarna med Sannfinländarna och Samlingspartiet..

Att Svenska folkpartiet inte sitter med i regeringen förändrar Ålands läge ”ganska mycket” säger lantrådet strax efter att Sipilä berätta vilka partier han fortsätter förhandla med.

– Mats Löfström kan inte jobba med gruppen i opposition utan han måste med regeringen. Den åländska riksdagsledamoten kan inte vara i opposition mot regeringen. Det är att sätta hela Åland i opposition, säger hon.

Varför kan inte Ålands riksdagsledamot sitta i opposition?

– Den åländska riksdagsledamoten har en annan roll i riksdagen än de övriga partierna har. Vi ska ha ett välfungerande samarbete med regeringen och där spelar riksdagledamoten en viktig roll.

Den enda öppningen lantrådet ser till regeringen är att Löfström hoppar från den Svenska riksdagsgruppen till Centerns riksdagsgrupp.

– Den frågan är faktiskt aktuell just nu. Han måste tänka hur Åland ska få mest inflytande i regeringen. Det är därför han är där.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!