DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lantrådet lovar presskonferens till fredag

Landskapsregeringen håller nu på ta fram nytt informationsmaterial med anledning av de nya reglerna. Det finns dock mycket ännu att reda ut.

Ett av de stora frågetecknen är de överlappande reglerna som kan komma att gälla från 12 juli till 25 juli. Det ska statsrådet fatta beslut om idag torsdag.

– Det har funnits ett stort motstånd från flera håll, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

De två olika reglerna, de gamla och de nya, innehåller bland annat motstridiga uppgifter om vem som utgör undantag från bestämmelserna och vilka incidensgränser som tillämpas.

Lantrådet har tagit kontakt med justitiekanslern (JK) i frågan.

– JK har en övervakande uppgift och sitter med vid regeringssammanträdena. I och med att vi uppfattar att de här lagstiftningarna inte kan verka samtidigt så vill vi medvetandegöra JK om detta innan man tar beslutet.

Osäkerheten och den otydliga informationen är ett gissel, konstaterar lantrådet.

– Det är jättetråkigt. Det omöjliggör ju för en vanlig medborgare att planera sin resa och sitt liv eftersom det här regelverket ändras med väldigt kort framförhållning. Det är ytterst få som vet vad som gäller och då är det även svårt att övervaka.

Landskapsregeringen kommer hålla en extra presskonferens på fredag förmiddag.

– Vi försöker få all information samlad så väl som möjligt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp