DELA
Foto: Stefan Öhberg

Lantrådet: 250 får samlas utomhus från och med fredag

Från och med fredag ska 250 personer få samlas till offentliga sammankomster utomhus. Inomhus ska maximalt 20 personer få samlas, men upp till 50 personer om man följer vissa anvisningar. Det här berättade lantrådet Veronica Thörnroos (C) i en upplysning till lagtinget vid 14-tiden.

Lantrådet Veronica Thörnroos presenterade den första delen av Ålands exit-plan när hon höll en upplysning i lagtinget vid 14-tiden på onsdagen. Landskapsregeringen ska fatta de politiska besluten på torsdag och tanken är att de ska gälla från och med fredag.

Förändringarna just nu gäller främst offentliga sammankomster, där upp till 250 personer nu tillåts samlas utomhus.

Det blir inga ändringar just nu i rekommendationerna om ansiktsmask, distansarbete, hobbyverksamhet, besök på sjukhus, privata tillställningar och restriktioner i barnomsorg, skola och gymnasium.

För näringsverksamhet och verksamhet i allmänna utrymmen jobbar man inom förvaltningen på nya rekommendationer.

Landskapsregeringen förbereder ett brev till ministeriet i Finland om att man vill att de åländska restaurangerna ska få servera alkohol till midnatt och få ha öppet till klockan 01. Men när den förändringen kan träda i kraft beror på hur frågan hanteras i Finland.

Veronica Thörnroos sade att budskapet från alla de som man hört om exit-strategin varit att man vill öppna samhället så fort som möjligt, men på ett tryggt sätt. Det kommunicerade även lantrådet att är landskapets linje. Exakt hur man ska göra är ännu oklart.

-Vi arbetar intensivt och så fort det klarnar med andra restriktioner så återkommer vi, sade hon.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp