DELA
Foto: Jonas EdsvikTÄVLINGSDUO Markus och Maria Söderlunds LUIA står som arrangör till årets första skidtävling på söndag. På bilden syns duon tävla i ÅM för två år sedan.

”Lika bra att passa på”

SKIDOR. Längdåkarna på Åland är ett luttrat släkte.

De senaste vintrarna har inte bjudit på några gynnsamma snöförhållanden – men den senaste tidens kyla och snöfall tycks ge betydligt bättre förutsättningar i år.

Ett tecken på det är att säsongens första distriktstävling avgörs på söndag.

– Ja, vi smygstartar tävlingssäsongen nu. Sen är tanken att vi ska rulla på med lite tävlingar på veckosluten. ÅM har vi satt till den sista helgen i januari och tanken är att det avgörs över tre dagar, säger Bosse Söderlund, ordförande i ÅID:s skidutskott.

På söndag gäller 10 kilometer klassisk stil för herråkarna medan damerna kör 5 kilometer. Dessutom avgörs juniorklasser. Start och mål är vid skidcentret i Jomala.

– Vi hoppas att även motionärer som inte brukar tävla dyker upp. Man ska se det som att man tävlar mot sig själv, utan prestige, säger Söderlund.

– Tidigare i veckan såg jag jättemånga som var ute i spåret i Jomala och det är förstås glädjande att det finns många som åker skidor på Åland

Hur är spåren i Jomala?

– 1,2-kilomtersslingan med konstsnö är jättefin. I den kan man använda de skidor man är allra mest rädd om. Jag åkte 3,5:an häromdagen och även den funkar bra, men i den är det lite bark och skräp i spåren så man kanske inte ska ha på sig sina nyaste skidor. Men även den slingan blir ju bättre om vädret fortsätter så här.