DELA

Landskapets underskott: – 17,6 miljoner euro

I dag presenterar den avgående landskapsregeringen sin sista budget. Den visar att pengarna sinar i landskapets kista men att landskapet inte behöver gå till banken.

Landskapets verksamhet visar ett minus på 6,2 miljoner euro. Lägger man till avskrivningar och nedskrivningar på –11,4 miljoner slutar underskottet på 17,6 miljoner.

Resultatet förbättras av att landskapsregeringen har tagit in sju miljoner i Paf-medel.

– I längden kan man inte ha ett minus eftersom det betyder att man finansierar välfärden med pengar som inte finns. Det är inte hållbart i längden, säger landskapets finanschef Conny Nyholm.

Han uppskattar att det strukturella underskottet är 11 miljoner euro.

Likviditeten är 56,2 miljoner euro.

Om nästa landskapsregering förverkligar alla de planer som den avgående landskapsregeringen lagt in i budgeten skulle penningflödet nästa år landa på –35,5 miljoner euro. I så fall har landskapet kvar 18,7 miljoner euro i kassan.

– Beloppet blir extremt stort eftersom det förutsätter att allt förverkligas. Historiskt sett har det aldrig hänt att man förverkligar en hel budget, säger Nyholm.

Nyholm tror ändå att nästa landskapsregering närmar sig smärtgränsen om det finns 18 miljoner kvar i kassan.

– I praktiken bedömer vi att allt som finns i budgetförslaget inte kommer att förverkligas, vilket innebär att vi kalkylerar med en kassa på ca 18 miljoner vid utgången av 2016.