DELA
Foto: Jonas Edsvik

Landskapet varnar om elsäkerhetsrisker

Ålands elsäkerhetsmyndighet vill uppmärksamma ålänningarna om elsäkerhetsrisker i samband med eventuella översvämningar under tisdagens oväder. Kraftigt regn kan orsaka höga vattenflöden i bäckar och vattendrag som i sin tur kan skada elinstallationer i hemmet.

Landskapet hänvisar till svenska Elsäkerhetsverkets information elsäkerhetsrisker i samband med översvämningar och konstaterar att dessa också kan drabba Åland.

Särskilt källare är utsatta för översvämningsrisk och om elinstallationer eller elprodukter skadas kan det uppstå en farosituation, skriver Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande. Eftersom vatten är strömförande bör man stänga av huvudströmmen om man tror att risken för att drabbas av en översvämning är hög. Man bör också dra ur alla stickkontakter och lyfta upp elektrisk utrustning från golvet.

Om man är osäker på om strömmen stängts av i bostaden bör man inte vistas där och hindra andra att göra detsamma. Elsäkerhetsverket rekommenderar också användning av jordfelsbrytare.

Efter ett eventuellt skyfall bör elanläggningen kontrolleras och eventuellt repareras av en elektriker innan strömmen slås på igen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp