DELA
Foto: Joakim Holmström

Landskapsregeringen rekommenderar munskydd och distansarbete

Landskapsregeringen rekommenderar nu distansarbete och att allmänheten använder mun- och nässkydd i kollektivtrafiken och på allmän plats inomhus.

Rekommendationerna har trätt i kraft och gäller till den 20 januari.

Så här motiveras munskyddsbeslutet, som togs av lantrådet Veronica Thörnroos (C) och social- och hälsovårdsministern Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

”Under vecka 50 och 51 2021 konstaterades 10 respektive 27 nya fall av covid-19 på Åland. Sammantaget var det 37 fall på två veckor vilket innebär en 14-dagarsincidens på 123/100 000. Därutöver har 77 nya fall konstaterats 27-29.12.2021 i början av vecka 52 2021.

Majoriteten av fallen den senaste veckan var inom kända smittkedjor eller sannolikt förvärvade utanför Åland, men det var även flera fall av samhällssmitta och ett stort antal personer sattes i karantän under perioden. Även dubbelvaccinerade sätts nu i karantän eftersom omikron-varianten med stor sannolikhet har spridits till Åland. Det är för närvarande stor belastning inom sjukvården men ingen vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Samarbetsgruppen bedömde 29.12.2021 att Åland åter är i spridningsfasen.

Med tanke på att incidensen fortsätter att öka såväl i övriga Finland som grannländerna, samt att omikronvarianten sprids allt snabbare, bedömde samarbetsgruppen att det bör införas en rekommendation om användning av mun- och nässkydd i kollektivtrafiken och på allmän plats inomhus för alla som fyllt 12 år då man inte kan hålla avstånd.”

Beslutet om att rekommendera distansarbete motiveras så här:

”Under vecka 50 och 51 2021 konstaterades 10 respektive 27 nya fall av covid-19 på Åland. Sammantaget var det 37 fall på två veckor vilket innebär en 14-dagarsincidens på 123/100 000. Därutöver har 77 nya fall konstaterats 27-29.12.2021 i början av vecka 52 2021. Majoriteten av fallen den senaste veckan var inom kända smittkedjor eller sannolikt förvärvade utanför Åland, men det var även flera fall av samhällssmitta och ett stort antal personer sattes i karantän under perioden. Även dubbelvaccinerade sätts nu i karantän eftersom omikron-varianten med stor sannolikhet har spridits till Åland. Det är för närvarande stor belastning inom sjukvården men ingen vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Samarbetsgruppen bedömde 29.12.2021 att Åland åter är i spridningsfasen.

Med tanke på att incidensen fortsätter att öka såväl i övriga Finland som grannländerna samt att omikronvarianten sprids allt snabbare, bedömde samarbetsgruppen att det bör införas en rekommendation om distansarbete på Åland.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp