DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>SPRÅKTUNNEL Kasper Skog är ett av ett tiotal barn som under måndagarna gympar sig till bättre finska.

Lägre språktröskel med lekfull gympa

Gymnastik som läromedel i finska.

Det är utgångspunkten för ett nytt språkprojekt i Mariehamn.
Varje måndag klockan 17.00 samlas ett tiotal små barn i Uncan i Mariehamn för att gymnastisera på finska.

Träffarna ingår i ett studieprojekt där sport och idrott utnyttjas i språkundervisning. Ledare för kursen är Hannamari Skog från Mariehamn som distansläser till idrottsinstruktör i Vierumäki i Finland.

– Det handlar inte om språkbad utan om att vänja små barn vid två språk för att eventuella trösklar i framtiden skall bli lägre, säger Skog.

I praktiken betyder det att man växlar till svenska i gruppen genast då barnen vill eller behöver det.

– Forskning har visat att barn har bättre förutsättningar att lära sig ett språk om det presenteras i samband med deras egna aktiviteter.

Tesen är alltså att spontana lekar och ett rörligt umgänge skall leda till att mötet med den teoretiska språkundervisningen på skolbänken skall bli både lättare och trevligare.

Språkgymnastiken i Uncan riktar sig till barn under skolåldern. I den som pågår just nu är barnen mellan fyra och sex år och de kommer alla från tvåspråkiga familjer där föräldrarna vill att intresset för finskan skall kunna bibehållas i framtiden.

Läs mer i papperstidningen!