DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lagen om windfallskatten får grönt ljus

Ålandsdelegationen ser inga hinder för att låta lagen om den åländska windfallskatten träda i kraft.

Det slås fast i det utlåtande som delegationen gett i torsdags. Det innebär att Ålandsdelegationen gjort en omprövning – tidigare hade man en annan åsikt.

Lagförslaget vill ta ut en extra tillfällig vinstskatt på 33 procent på elproducenter. Skatten är en åtgärd för att uppfylla en EU-förordning och en åtgärd för att mildra effekten av höga elpriser på grund av energikrisen för konsumenterna. Det åländska lagförslaget är en blankettlag av den finländska.

Åländsk behörighet

När Ålandsdelegationen tidigare tog ställning till frågan kom man till slutsatsen att lagen ska bedömas utgående från EU-direktivet och att skatten då är finländsk behörighet. Självstyrelsepolitiska nämnden, lagtingets organ för självstyrelsepolitiska frågor, behandlade frågan i april och efter ett särskilt utlåtande från Olli Mäenpää, professor emeritus i förvaltningsrätt, kom man till slutsatsen att det är åländsk behörighet att rikta en skatt mot en särskild bransch.

Samma slutsats

Nu har alltså Ålandsdelegationen kommit till samma slutsats, i utlåtandet hänvisar man till Olli Mäenpääs utlåtande. Ålandsdelegationen har beaktat att syftet och de åtgärder som EU-förordningen reglerar är att betrakta som en sådan näringsreglering som enligt självstyrelselagen är åländsk behörighet. Man hänvisar till syftet med EU-förordningen är att mildra effekterna av energikrisen och inte att harmonisera EU-medlemmarnas beskattning.

Ålandsdelegationen skriver också att det här utlåtandet gäller den tillfälliga vinstskatten och inte den lag som senare fördelar skattepengarna tillbaka till elkunderna. Här har grundlagsutskottet i riksdagen tidigare tagit ställning till att det inte får bli så att den ena lagen anses vara åländsk behörighet men inte den andra, eller vice versa.

Kompensation till kunder

Landskapsregeringen gav i vintras ett pressmeddelande om att ålänningar ska få stöd för de höga elpriserna på samma sätt som i Finland, men under våren har finansminister Roger Höglund (C) inte velat ta ställning till hur kompensationen till elkunderna ska se ut.