DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>FÄRRE Låga temperaturer och ingen snö är det sämsta för fästingarna och professor Dag Nyman tror att en hel kan ha dött under de kalla dagarna förra veckan.

Kylan tar död på fästingarna

Den senaste tidens kyla kan ha påverkat det åländska fästingbeståndet.

Främst är det larverna som dör.
Från att ha varit rekordvarmt på Åland, och i Finland, under 2015 började 2016 kallare än normalt. Minus 20,9 grader noterades på Mariehamns flygfält förra veckan och det kalla vädret har fått många att jubla över att fästingarna nu stryker på foten.

Men stämmer det verkligen? På Nya Ålands redaktions har flera personer hört talas om fästingar som börjat krypa iväg när ett rådjurshuvud tagits fram ur en -24 grader kall frys. Vi ringer upp professor Dag Nyman som leder borreliaforskningen på Åland och således vet det mesta om fästingar.

– Det där är nog en myt, säger han om fästingarna på rådjurshuvudet-historien.

– En fästing som har frusit till is klarar sig inte igen och de kan inte klara sig någon längre tid i minus 20 grader. Men ett rådjurshuvud kan ju vara några timmar i frysen innan det blir genomfruset.

– Vuxna fästingar kan tåla en hel del kyla, men larverna dör snabbt om de inte har hunnit gömma sig ordentligt. Minus en till två grader kan vara tillräckligt för en larv, medan de vuxna fästingarna kan klara minus fem till minus tio grader.

Nya Åland vill inte släppa taget om fästingen-i-frysen-historien och uppmanar därför läsarna:

Har du ett rådjurshuvud med fästingar i frysen som du tänkt ta fram – hör av dig!Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!