DELA
Foto: Jonas EdsvikELDSJÄL Vinsten från fars dag-konserten som Kurt Eriksson tagit initiativet till går till hans fru Kirsi Vesas fond.

Kurt bokar Alandica för en god sak

Var ska fars dag firas i år? På Alandica förstås, säger Kurt Eriksson som bokat musiker från Kammarmusiksällskapet i Finland med Ålandsbördiga violinisten Madelene Berg som gäst.
Kurt Eriksson har tagit initiativet till många konserter i Vårdö bönehus.

Fjorton stycken har det blivit hittills. Nu ska han fylla Alandicas stora sal med publik och klassisk musik den 8 november.

– Det är slumpen, svarar han på frågan om hur han blev konsertarrangör.

Det började med att han eldade bastun för fisketuristen Erkki Koponen som också var violinist. Herrarna kom bra överens och det ledde till att Koponen och andra medlemmar i Kammarmusiksällskapet bokades till bönehuset.

När Kurt Eriksson fick vård på Ålands centralsjukhus för hjärtflimmer nämnde han för läkaren att han är musikintresserad. Det var läkaren Henrik Berg också.

– Min dotter spelar ganska mycket violin, sade han.

Madelene Berg har uppträtt flera gånger på kammarmusikfestivalen Katrina. Hon har spelat i Oslo filharmoniska orkester, varit solist i flera orkestrar och studerar nu vid musikkonservatoriet i Lausanne i Schweiz.

Familjen Berg hälsade på hos Kurt Eriksson som fick en idé. Skulle hon kunna tänka sig att spela med hans musikervänner från fastlandet?

Förslaget föll i god jord. Madelene Berg kunde stuva om i sin kalender så att hon och de andra musikerna kan repetera i Helsingfors veckan före konserten.