DELA
Foto: PRIVAT

Kurres smörlast hotade Medborgarplatsen

I mellandagarna råkade Kurt ”Kurre” Holmberg ut för det som alla ålänningar fruktar när de kör i Stockholms innerstad. Han körde vilse.
Det var den 27 december, som Kurre från Jurmo skulle köra sin lastbil från Lidköping i Sverige till Tegelvikshamnen i Stockholm för färd över till Finland med färjan. Den 24 meter långa långtradaren var lastad med smör och ost som skulle till Sibbo.
– Jag hade stigit upp tidigt, var lite trött och litade för mycket på gps:en så jag hamnade in på ett spår jag inte borde ha varit på, säger Kurre som är en erfaren chaufför och har kört buss och lastbil i närmare 45 år.

Mitt på Söder
Istället för Tegelvikshamnen hamnade nämligen Kurre mitt på Södermalm, där det inte är tillåtet att köra tunga fordon som är längre än 8 meter.
– Jag körde längs med Repslagargatan, men där kunde jag inte svänga. Så jag blev tvungen att köra nedför en trappa med långsluttande steg.
Bäst som det var stod Kurre med sin långtradare bredvid julgranen mitt på Medborgarplatsen där några stolpar med kättingar emellan satte stopp för vidare färd. På platsen befann sig vid tillfället föräldrar och barn som skrann på skridskobanan på torget.

Risk för ras
En motorcykelpolis kom till platsen och han i sin tur ringde en ingenjör vid Stockholms Stad som också kom dit. Det visade sig att Kurres långtradare befann sig ovanpå Medborgarplatsens parkeringshus.
– De blev oroliga för ras och motorcykelpolisen kallade dit en massa kollegor ifall att torget skulle behöva utrymmas. Jag vågade inte säga någonting då, men skulle uppskatta att hela lastbilen vägde ungefär 50 ton, säger Kurre

Köpte korv med bröd
Under de två timmar som Kurre och hans lastbil satt fast på Medborgarplatsen passade han på att köpa sig två korv med bröd i korvkiosken som låg nära till hands.
– Jag erbjöd motorcykelpolisen en, men han tackade nej för att det kunde ses som muta.
Till slut fick en stolpe med kätting tas bort så att lastbilen kunde köra ut på Götgatan.
– De fick spärra av vägen för jag var tvungen att köra mot trafiken.
Med poliseskort körde sedan Kurre i sin långtradare till färjhamnen och väl där ville motorcykelpolisen ge Kurre en böteslapp.
– Men han hade inga böteslappar med sig så han skrev på ett vanligt block och då sade jag att det där vill jag inte ta emot eftersom jag inte kunde läsa hans kråkfötter. Men han tog mina kontaktuppgifter och sade att böterna på 2 500 kronor kommer som ett brev på posten.

Slutet gott
Polisen och Kurre avslutade samtalet med att önska varandra gott nytt år innan de skiljdes åt.
– Det var ingen som var upprörd och ingen skada skedd, säger Kurre som verkar ta hela händelsen med ro.
Han är ändå glad över att varken långtradare eller någon människa kom till skada. Händelsen har inte heller avskräckt honom, sedan den inträffade har han gjort flera körningar och han är snart på väg ut på vägarna igen.
– Men nog var det konstigt att den där motorcykelpolisen inte ville ta emot korven som jag erbjöd.