DELA

Kungsö batteri firar hundra år

Hundra år har gått sedan den ryska militären reste batteriet på Kungsö i Jomala.

Över femtio personer hade nyligen tagit sig till platsen för att lyssna till docent och historiker Kenneth Gustavsson, som jobbar på landskapets kulturbyrå. Rundturen arrangeras av Kungsö byalag och många av personerna på plats är bybor. Men evenemanget har också lockat personer utanför kommungränsen.

Vi börjar rundvandringen vid parkeringsplatsen nedanför batteriet. Den hundra år gamla kullerstensvägen som vi går på för att ta oss till den forna militäranläggningen är fortfarande framkomlig, även om den börjar bli allt mer igenvuxen.

Vi stannar upp vid det gamla kasernområdet och låter Gustavsson berätta.

–  Totalt fanns tio kustbatterier, varav fyra likadana på västra fasta Åland (Kungsö, Mellantorp, Frebbenby, Sålis). De skulle försvara kusten mot fientlig landstigning, försvara infartsleder, hamnar och ankarplatser. Kungsöbatteriets uppgift var att försvara infartsleden till Mariehamn och mineringarna i området.

Vid krigsutbrottet den 1 augusti 1914 fanns på Åland bara besättningen på Prästö radiostation men ingen militär i övrigt och inte heller några befästningar. Däremot fanns tyska flottstyrkor i åländska vatten redan i september 1914 och sköt sönder Bogskärs fyr och tog några ryska telegrafister tillfånga. Senare under hösten var man uppe i Ålands hav och sköt sönder Lågskärs fyr och planerade beskjuta Västra hamnen i Mariehamn.

Läs hela reportaget i fredagens papperstidningen eller i e-Nyan!