DELA
Foto: Sören Jonsson/SPT

Biskopens julhälsning: Jul med Borgå-mått

När vi flyttade till Borgå fick vi höra om talesättet att man här använder sig av Borgå-måttet. Bakgrunden till detta är att en gång i tiden betalades skatter i säd. Borgåborna ansåg att deras skatter mättes med ett för stort kärl. De skrev ett brev till kungen i Stockholm och frågade varför deras mått var nästan 1,5 gånger större än andra städers.

Hur svaret från kungen löd känner jag inte till. Däremot att Borgå-måttet senare fått en riktigt positiv betydelse. Den som ger med Borgå-mått mäter upp med råge och är generös. Några tomater till eller lite extra jordgubbar vid torghandeln en varm sommardag är en påminnelse om att här snålas det inte. Den som mäter med Borgå-mått gör andra glada.

Den här julen känns det ändå som att de rågade måtten är långt borta. Vi lever alla med begränsningar. Mer eller mindre. När ordet corona uttalas känner vi kanske hur tröttheten liksom breder ut sig. En viss oro infinner sig och vi undrar hur den här julen ska bli. Var ska vi samlas och hur många kan vi bjuda? Och många av oss saknar de stämningsfyllda julkonserterna vi hade sett fram emot. Många är de som arbetar hårt just nu. Många är mitt uppe i svårigheter.

I det här läget behöver vi kärlek och omtanke med Borgå-mått mätt. Med råge. Mer än vi behövt på länge. Det är kanske den här julen som vi tydligt ser vad som är viktigt. Att ha råge på julklappskorgen och serveringsfaten ger oss inte det som vi innerst inne längtar efter. Vi behöver varandra. För hur skönt är det inte när någon ser oss i ögonen även om ansiktsskyddet täcker en stor del av ansiktet. Hur mycket betyder det inte att få sitta och samtala en stund och dela vardagen. Och varma inuti blir vi när någon ställer upp och hjälper till.

I din närhet finns säkert någon som behöver din blick, din hjälp och din tid. Om du tar dig tid en stund och ger av dig själv kan du värma en medmänniskas hjärta. Din omtanke kan lysa upp och ge en strimma av hopp inför det kommande året. För nu är det tid för de vardagsnära handlingarna.
Så hör av dig till den som behöver dig!

Julens glada budskap når oss också i år. Gud har hört av sig. Gud är inte långt borta från någon enda av oss. Då frälsaren Jesus Kristus föddes hit till vår värld gav Gud sin kärlek med Borgå-mått. Så att vi riktigt säkert skulle veta att vi är älskade och sedda under alla omständigheter. Så att vi ska våga ta en dag i taget och frimodigt se framåt. Så att vi tillsammans och med Guds hjälp ska kunna ta emot ett nytt år.

Jag önskar dig en välsignad jul!

Bo-Göran Åstrand
biskop i Borgå stift