DELA
Foto: John Granlund

Kronofogden frös Allra- konton i Ålandsbanken

Kronofogden i Sverige har fryst drygt 55 miljoner kronor på två konton som Allras häktade vd och grundare Alexander Ernstberger har i Ålandsbanken.

Bankens vd Peter Wiklöf har noterat den stora mediala uppmärksamheten.
De frysta kontona i Ålandsbanken är det senaste i historien om fondbolaget Allra och de cirka 130 000 svenska pensionssparare som misstänks ha blivit blåsta på flera hundra miljoner kronor efter att de placerat sina premiepensionspengar hos Allra.

För ett halvår sedan köpte Ålandsbanken Allras fyra fonder Lagom, Modig, Försiktig och Ränta. Fonderna avvecklades och kapitalet överfördes till Ålandsbanken där pengarna sattes in i två nya fonder.

Allras vd Alexander Ernstberger, 31, häktades nyligen som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och flera andra i Allras ledning utreds också för grova brott.

Expressen har granskat fallet särskilt ingående. I tisdags berättade tidningen att Ålandsbanken dagen innan Ernstberger greps i slutet av september beställde ett värdedokument i form av pantbrev på två miljoner kronor i sin lyxvilla på Lidingö. Två veckor senare tog banken ut ytterligare ett pantbrev på tio miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt har beslutat om kvarstad på drygt 240 miljoner kronor hos de misstänkta personerna. Kritiker befarar nu, fortsättningsvis enligt Expressen, att Ålandsbankens krav blir högre prioriterade än Pensionsmyndighetens kommande krav för pensionsspararnas räkning.

Ålandsbankens vd Peter Wiklöf kommenterar Allra-affären i generella termer.

– Det är inget ovanligt att Ålandsbanken och andra banker får begäran om handräckning från myndigheter. Det ovanliga är att fallet den här gången har fått stor medial uppmärksamhet, säger han.

Läs mer i Nya Åland!