DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>KRÄFTADE FÖR MYCKET En åländsk vattenägare åtalas för att ha kräftat mer än han haft tillåtelse till. Själv menar mannen att fiskereglerna inte är framtagna på ett korrekt sätt.

Kräftfiske fall för tingsrätten

En man med fiskerätt i en åländsk sjö kräftade mer än fiskelagets regler tillät. I går behandlades fallet i Ålands tingsrätt.

I juli 2014 höll det åländska fiskelaget sin första stämma på många år. Den tidigare ordföranden hade avlidit och nu behövde man välja ny styrelse och slå fast regelverket för årets kräftfiske. Beslutet blev att alla vattenägare skulle få fiska fyra nätter under säsongen med ett fastslaget antal burar, vars antal är beroende av hur stor vattenägare man är. En av delägarna reserverade sig mot stämmans beslut och fortsatte sedan att kräfta även utöver de fastslagna datumen.

Nu åtalas han i tingsrätten för olovlig fångst. Brotten ska ha skett vid två tillfällen i augusti 2014 då mannen enligt åtalet har kräftat med 20 respektive 14 burar.

– Det är två tillfällen som tas upp här, men vi har konstaterat att det här har hänt i flera år och ganska ofta. Till slut tröttnar man, berättade fiskelagets nuvarande ordförande som i egenskap av målsägare hördes av rätten i går.
Den åtalade mannen medger att han fiskat åtminstone vid det senare tillfället, det första tillfället minns han inte, men hävdar att fiskelagets beslut om reglerna för kräftfisket inte var korrekta.
Dels hölls stämman för sent på året i förhållande till vad som slås fast i stadgarna, dels var inte stämman sammankallad på korrekt sätt.

 

Dom meddelas senare.