DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kortrutten inte Kökars vision

– Vi avvaktar. Det lönar sig inte att stånga pannan blodig.

Det säger Christian Pleijel efter att kommunstyrelsen diskuterat det beslut om kortrutten som lagtinget tog i förrgår.

Kommunstyrelsen på Kökar är enig: Kortrutten är inte den lösning man helst vill se. Styrelsen har fört fram sina åsikter i insändare och också direkt till landskapsregeringen. I förrgår stod klart att man inte har lyckats påverka åsikterna då en majoritet, det vill säga regeringspartierna, gav sitt ja till ett lån på 40 miljoner för att utveckla kortruttsprojektet på östra och västra Föglö.

– Vi behandlade beslutet i kommunstyrelsen genast på kvällen och kom fram till att vi inte har något annat val än att avvakta och se. Landskapsregeringen har stängt dörren. Det lönar sig inte att stånga pannan blodig, vi vet ju vad vi tycker, säger Christian Pleijel.

– Kökar står inte i opposition till kortrutten men Kökar har en annan vision. Vi anser helt enkel att det är dags att ta steget till framtidens trafiksystem och satsa mera på passagerartrafik.

– I hela Europa är det bara i Grekland man fraktar fler bilar mellan öar än på Åland. Det är dags att sluta flytta skrot och tänka på människor i stället. med 40 miljoner kan man ändra mycket på människors vanor.

Kökar har, utgående från Ejderns årliga kostnader på 372 000 euro, räknat ut att man för de pengarna kunde köpa in en snabbgående båt för passagerartransporter och köra 562 gånger tur och retur till fasta Åland under ett år.

– En sådan båt skulle halvera körtiden, det vill säga flytta Kökar halvvägs mot Mariehamn. Båten skulle kunna betjäna Sottunga och andra också, den kunde bli hela skärgårdens pil. den skulle komplettera de färjturer som behövs för turism och tung trafik, den spränger inte sönder berg och vi tror att hela lösningen blir billigare än kortrutten.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!