DELA

Könsneutralt omklädningsrum testas i Baltichallen

Baltichallen i Ytternäs, Mariehamn ska börja erbjuda könsneutrala omklädningsrum. Initiativet kommer från Regnbågsfyrens verksamhetsledare Sofia Enros, som under 2015 kontaktat flera idrottsanläggningar på Åland för att höra om det skulle vara möjligt att erbjuda könsneutrala omklädningsrum som komplement till de befintliga utrymmena för kvinnor/män.

– Det finns flera fördelar med ett könsneutralt omklädningsrum, säger Regnbågsfyrens ordförande Maria Antman i ett pressmeddelande.

Några av fördelarna som räkans upp är :

  • Det är en fördel för de besökare som har en vårdare eller följeslagare av motsatt kön med sig.
  • Det kan också underlätta för föräldrar som har barn av motsatt kön i en ålder där barnen är lite för gamla för att följa med in i ”fel” omklädningsrum men lite för unga för att lämnas utan den vuxnes tillsyn.
  • Det underlättar också för de medborgare som inte känner sig bekväma i varken det kvinnliga eller det manliga omklädningsrummet.

Enligt pressmeddelandet säger stadens kultur- och fritidschef Maria Hägerstrand-Mattsson att det genom åren inte varit någon stor efterfrågan på könsneutrala rum. Det har hänt vid några tillfällen exempelvis då en besökare har en följeslagare av motsatt kön.

– Generellt har våra anläggningar ganska få omklädningsrum men när vi fick förfrågan så gick vi igenom var det skulle kunna vara genomförbart.  Vi har gått in för att göra ett försök i Baltichallen under perioden 1 januari-31 maj 2016 och gör sedan en utvärdering, fortsätter Hägerstrand-Mattsson.

Läs mera Nyan Helg i morgon!