DELA

Kommunpolitiker misstänks för sjöfylleri

En åländsk kommunpolitiker misstänks för att haft över en promille i blodet när hen körde en motorbåt med över 200 hästkrafter.

Klockan elva en kväll i början av juni stoppade gränsbevakningen en åländsk kommunalpolitiker utanför Föglö. Vid alkotestet visade det sig att personen hade alkohol i utandningsluften och personen togs till Långnäs där hen fick blåsa i en precisionsalkometer. Det bekräftar premiärlöjtnant Kim Kvarnström på Gränsbevakningen i Åbo för Nya Åland.

Enligt Gränsbevakningens precisionsalkometer hade den misstänkte 0,5 milligram per liter alkohol i utandningsluften. Det motsvarar 1,1 promille i blodet.

Personen, som var ensam ombord, körde en stor motorbåt med över 200 hästkrafter. Hen bar också flytväst när Gränsbevakningen stoppade hen.

Gränsbevakningen genomförde också en granskning på båten för att säkerställa att all nödvändig utrustning fanns på plats. Gränsbevakningen hittade inget att anmärka på och framhåller att personen varit artig och saklig under hela händelseförloppet.

Väderförhållandena var gynnsamma och enligt Gränsbevakningens förundersökning syntes inga andra båtar.

Gränsen för sjöfylleri är 0,5 milligram per liter i utandningsluften eller 1,0 promille i blodet. Maxstraffet för sjöfylleri är ett års fängelse.