DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MINSKAR Landskapsandelarna behöver minska med sammanlagt 4 miljoner euro för att rädda landskapets ekonomi.

Kommunerna drabbas hårt av sparplanerna

1,5 miljoner euro mindre i landskapsandelar till kommunerna under 2017 och sammanlagt 4 miljoner mindre i det nya systemet som träder i kraft 2018.

Den förvarningen fick kommunerna av finansminister Mats Perämaa i måndags.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) träffade kommunernas representanter i måndags för att informera om ändringar i landskapsandelssystemet. Systemet påverkas av de sparplaner som landskapsregeringen har, det så kallade hållbarhetsgapet, på 20 miljoner euro, som ska täckas upp.

– I de planerna ingår att landskapsandelarna för 2017 minskar med 1,5 miljoner euro, säger minister Perämaa till Nya Åland.

När det nya landskapsandelssystemet träder i kraft den 1 januari 2018 är planen att summan ska vara 4 miljoner euro lägre än i dagsläget. Då är nästa års inbesparing inräknad.

– De här inbesparingarna sker inom ramen för det nuvarande systemet.

Vad sade kommunerna om detta?

– Mötet var inte till för att höra vad kommunerna anser. Det var ett möte för att informera om de planer vi har.

Så det är ingen förhandlingsfråga?

– Jo, absolut. När vi har ett konkret förslag för nästa budget, tilläggsbudget och lagförslag. Men jag ser det som skäligt och rimligt att kommunerna redan nu får besked om hur planerna ligger.

Är det några särskilda kommuner som kommer att drabbas?

– Nej, det finns ingen sådan utgångspunkt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!