DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kavlar upp ärmarna mot fattigdom

Näringslivspolitik, grön utveckling och fattigdomsbekämpning.

Det är de tre stora frågorna som regeringen satsar sitt krut på i år.
– 2017 var ett arbetsdrygt, utvecklande och också spännande år, sammanfattar lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

– Vi har fått kritik för att vi går för fort fram: Men samtliga tre partier i regeringen har gemensamma mål, vi driver de frågor och reformer som vi tror att är nödvändiga för Åland. Våra partipolitiska prioriteringar är kanske olika och visst kan det knaka ibland. Men vi har enats om ett arbete utgående från det som är viktigt för respektive parti.

Sjögren konstaterar att de reformer och nya åländska lagar som togs fram under 2017 hade räckt till för vilken regering som helst:

– Det hade varit nog med alla utmaningar här hemma men parallellt har vi hela tiden också tvingats jobba med problemlösningar – rikets vård- och landskapsreform, självstyrelselagsrevisionen, självstyrelsens finansiering och så, till råga på allt, Veikkaus beslut att dra sig bort från Åland.

De problemen hänger fortfarande med då vi nu skriver 2018 samtidigt som man ska fortsätta att förverkliga de mål som man enats om i regeringsprogrammet.

– Tre stora reformer är på gång, kommunreformen, socialvårdsreformen och grundskolereformen. De kommer att ta mycker kraft, av landskapsregeringen men framför allt av förvaltningen.

Att skapa ett starkt och växande Åland är en av regeringens mest centrala frågor i år.

– Hur ska vi kunna stärka näringslivets konkurrenskraft och öka inflyttningen? Det är något som genomsyrar allt politiskt arbete under 2018.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!