DELA
Foto: PRIVAT

Kattungen Vinna vann tillbaka livet

En nedfryst kattunge hittades intrasslad i ett bärnät. Mita Gulbrandsen, vice ordförande på Katthjälpen på Åland, berättar om hur katten återupplivades.

– När jag först såg henne tänkte jag att det här aldrig kommer att gå.
I lördags fick Katthjälpen på Åland in ett samtal om en upphittad kattunge. Den fyra veckor gamla katten hade trasslat in sig i ett bärnät. Mita Gulbrandsen berättar om hur den iskalla kattungen krampade när hon tog emot den. När kramperna slutade och kroppen stelnade trodde man först att det var över. Men när Mita Gulbrandsen sänkte ner kattungen i ett varmt bad började det lilla hjärtat att slå igen. Katten döptes till Vinna.

– Hon är väldigt undernärd men det kommer att gå bra, säger Mita Gulbrandsen.

Nu bor Vinna i ett jourhem med två andra kattungar. Hon matas lite i taget och när hon är stabil nog får hon ett nytt hem. Nätet Vinna satt fast i lämnade inga märken eller skador. Katthjälpen på Åland har ännu inte blivit kontaktade av någon eventuell ägare. På platsen Vinna hittades har inte heller några andra katter setts till.

Mita Gulbrandsen berättar att Vinnas framtassar är lite böjda, vilket är en vanlig förlossningsskada hos nyfödda kattungar. På grund av detta kan Vinna ha haft svårt att hänga med sin mamma och därför blivit övergiven. Nu är tassarna omlindade och om ett par veckor borde de fungera som de ska.

– Det här händer alldeles för ofta tyvärr. Nu för tiden föds katter överallt, säger Mita Gulbrandsen.

Just nu bor 42 katter hos Katthjälpen på Åland. Hälften av dem är kattungar.

Hanna Fagerlund (praktikant)
redaktion@nyan.ax