DELA
Foto: Stefan Öhberg

575 personer har skrivit på för Lilla Holmens fåglar

Papegojan Kalle, 19 år, rycker och sliter i stadsdirektör Barbara Heinonens halsband och knycker ett hörn av namnlistan, allt för att få uppmärksamhet för sin önskan – att få behålla sina fågelkompisar på Lilla holmen. 575 personer har skrivit under en namnlista för Kalles önskan.

Micke Eriksson äger fyra papegojor, Kalle är en av dem. Till Kalles familj hör även blott 1,5 år gamla Pippi, 20-åriga Molly och 13-åriga Doris. Det är sällan alla fyra får komma ut på äventyr tillsammans, men när det handlar om att hjälpa sina fågelkompisar i fågelhuset på Lilla holmen var det självklart full uppslutning.

– Vi brukar vara där tillsammans och hälsa på fåglarna, säger Micke Eriksson.

Han har tillsammans med Pernilla Hägglund och Linn Amsalam samlat in namn för staden inte ska avsluta fågelverksamheten.

Saxat från uppropet: ”Vi önskar att fåglarna lämnas ifred tills en tydlig plan för vad fågelhuset ska användas till är godkänd.” och ”Fåglarna är inte som parkbänkar som blivit omoderna och ska bytas ut, de ska inte skyfflas in i lådor och skeppas bort, de är levande varelser med sina hem där! Låt fåglarna leva ut sina liv i trygghet och ersätt dem sen vartefter med andra djur och aktiviteter för barn.”

– Vi har bara samlat namn på fysiska listor hos näringsidkare i stan, inte på nätet. Tyvärr fick vi back från att samla namn hos stadens offentliga verksamheter, säger Micke Eriksson.

Målet är att fåglarna ska få vara kvar.

– Vi hoppas att man tar en vända till med beslutet, säger han.

Det mest optimala hade varit om staden sett till att underhålla fågelhuset, så att det inte skulle va i så dåligt skick.

Stadsdirektör Barbara Heinonen, som tog emot namnlistorna.

– Det är tacksamt att ni engagerar er och det är förtjusande djur, säger hon och småpratar med Kalle, som nu börjat intressera sig för Barbaras ringar.

Micke Eriksson vill samtidigt påpeka att det sagts mycket som inte stämmer i debatten om fåglarna. Till exempel gällande storleken på burarna.

– Att de skulle ha trånga burar … burarna klarar med marginal svenska jordbruksverkets krav. Så det är taget ur luften, säger han.

 

ARTIKELN ÄR UPPDATERAD 22.11 klockan 9.30: Efter att ett räknefel hos de ansvariga för namninsamlingen uppdagats har antalet namn korrigerats. Det är 575 personer som skrivit under namnlistan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp