DELA
Foto: Stefan Ohberg

Julfriden utlystes på torget

Krig, fred och omtanke om våra medmänniskor var temat när stadsfullmäktiges ordförande Johan Ehn utlyste julfriden på torget i Mariehamn på julaftonseftermiddagen.

Mariehamns kvartetten sjöng och staden delade ut åtta stipendier till framgångsrika studerande.

Här är Johan Ehns tal i sin helhet:

”När julens andetag nu sveper in över oss med kraft och stjärnorna gnistrar som aldrig förr, möter vi en tid av hopp, glädje och en längtan efter frid. Samtidigt fylls våra hjärtan en tyngd av oro, men också medkänsla för de människor som i Ukraina, Israel, Gaza och andra platser på vår jord kämpar i skuggan av krigets fasor.

I Ukraina hörs ljudet av artillerield och inkommande raketer, i Israel och Gaza likaså. Gemensamt för de platser som i dag är drabbade av krig och obeskrivligt, omänskligt våld är den ständigt närvarande rädslan för att skiljas från sina nära och kära.

Vi kan inte vända bort blicken, vi kan inte låta bli att känna medlidande. Låt oss sända våra tankar och stöd till dem som lider, och låt oss förena oss i önskan om en fredens framtid för alla.

Samtidigt måste också vårt budskap till krigens herrar, och då särskilt till Rysslands Vladimir Putin, vara tydligt; Vi accepterar inte ert våld! Vi accepterar inte att ni tar er rätt att med krig och vapenmakt döda och härska! Vi kräver att ni tar ert mänskliga ansvar och lägger ner era vapen – för barnens skull, för kvinnornas skull, för männens skull, för människornas skull!

Jag vill också passa på att med emfas upprepa mitt budskap från ifjol: Mr Putin! It´s since long time to go home!

Låt oss sända våra tankar, våra böner och vår solidaritet till de som nu drabbas av kriget fasor, och låt oss använda denna julens tid som en anledning att reflektera över våra gemensamma värderingar och vår strävan efter en rättvisare värld.

Bästa åhörare, julen är för många av oss en tid av glädje, av gemenskap och av kärlek. Men mitt ibland våra festliga firanden och värmande umgängen, låt oss inte glömma dem som känner ensamheten extra tungt på sina axlar. Julen har en förmåga att förstärka känslan av ensamhet för dem som står vid sidan av. Kanske är det någon granne, en vän eller någon annan du träffar på som kämpar med att känna sig inkluderad i denna tid av samhörighet.

Att bry sig, att vara där för varandra, är något som kan göra en betydande skillnad. I våra hjärtan finns en inneboende förmåga att sträcka ut en hand till dem som känner sig övergivna och ensamma. En enkel gest, ett vänligt ord eller en inbjudan kan vara den gnista som tinar upp vinterns kyla. Låt oss öppna våra sinnen och vara uppmärksamma på varandras behov. Bjud in dem som kanske inte har någon annanstans att gå att dela vår gemenskap.

Kärleken och omtanken som genomsyrar julen har kraften att övervinna ensamhetens kyla. Vi kan alla vara med och skapa en värme av gemenskap, där varje individ känner sig sedd och älskad. För i julens glädje och överflöd finns en unik möjlighet att dela med oss av den kärlek vi bär i våra hjärtan. Låt oss vara de ljus som bryter igenom ensamhetens mörker och fyller det tomma rummet med värme och kärlek.

Låt oss också rikta våra tankar till de barn vars värld präglas av otrygghet och oro. De barn som kanske inte har möjligheten att fira jul i harmoni och värme. För dem som lever med våld och alkohol som ständiga följeslagare, är julen inte bara en högtid av glädje, utan också en tid av ängslan och rädsla.

Dessa barn förtjänar en fristad av trygghet och kärlek, där de kan känna sig älskade och omhändertagna. Vi har alla en roll att spela för att ge dem detta ljus mitt i mörkret. Att bry oss, att vara där och att erbjuda en vänlig hand kan vara skillnaden mellan mörker och ljus för dem. Låt oss sträva efter att skapa en jul där varje barn, oavsett livets prövningar, kan känna sig älskat och uppskattat. Låt oss vara de vuxna som ger dem en känsla av trygghet och hopp. Genom våra handlingar och vårt engagemang kan vi vara med och skapa en förändring.

Bästa åhörare, jag vill avsluta med en dikt av en okänd skribent;

I vinterskrud, när stjärnor ler,

Där julens frid sitt varma nät väver.

En saga väcks av ljusens sken,

Av kärlek, som aldrig lämnar.

I varje snöflinga döljs ett hjärta,

En gåva av omtanke, en konst.

Där granen står med klappar klädd,

Är kärleken den rikaste tröst.

I blickar tänds ett ljus av vän,

En stund där klockor sjunger.

Och under granens hemlighetsfulla gren,

Vävs ömma ord samman till hopp och tröst.

Låt julens värme svepa in,

Som en famn av kärlek, som en vän.

Och i omtanke, som vinden sval,

Finner vi friden i varje julens dal.

Bästa vänner. Låt nu julfriden hägra sig över vår stad, vårt landskap och vår värld!

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Ta hand om varandra! ”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp