DELA

Julfrid över hela Åland

I dag klockan 13.00 utlystes julfriden på torget i Mariehamn av stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson (MSÅ). Traditionsenligt delades stipendier ut till studerande.

Stadsstyrelsens ordförande Petri Carlssons jultal:

”Det här året har präglats av framförallt tre stora frågor; flyktingkrisen, klimatfrågan och utmanande ekonomiska tider. Kommunstyrelser, landskapsregeringen och nationella regeringar försöker alla möta utmaningarna efter bästa förmåga. Vi får alla vara med om förändringar som påverkar oss. Går det då att lugna ner sig och njuta av julfriden i en till synes allt hårdare värld?

Ja, det måste gå. Ett sätt är att försöka tänka på bra saker och vad man faktiskt har gjort. Jag ska därför nämna ett exempel på vad vi tillsammans åstadkommit i var och en av dessa tre stora frågor.

För det första: flyktingkrisen. Vi har tidigare genom åren visat att vi i Mariehamn klarar av att integrera flyktingar och invandrare på ett relativt bra sätt. Flera är framgångsrika företagare nu och många trivs bra här. Stadsborna har även engagerat sig i att samla in förnödenheter som levererats till krishärdarnas närområden.

För det andra: klimatfrågan. Vi har de senaste tolv åren lyckats minska koldioxidutsläppen med 70 procent från stadens verksamheter och under samma period har vi ökat andelen biobränsle i fjärrvärmeproduktionen från 28 procent till drygt 88 procent. Hur många andra städer kan visa upp såhär bra siffror?

För det tredje: ekonomin. Vi har bolagiserat, sparat, omorganiserat och fått in mer skatteintäkter än förväntat i staden. Under förra året fick vi in 2,2 miljoner euro mer i skatteintäkter än vad vi hade budgeterat för och detta har fortsatt under år 2015. Fram till den sista november i år har vi fått in drygt 2,4 miljoner euro mer i skatteintäkter än vad som står i budgeten. Inte alls dåligt, eller hur?

Med det här vill jag också säga att vi ska vara stolta, tänka oftare på vad vi gjort bra och glädjas åt det. Inte fokusera på det negativa så ofta utan tänk mer och oftare på det positiva. Det skulle även göra att vi alla mår lite bättre och med mer positivt tänkande klarar vi av att ta oss an utmaningar på ett bättre sätt. Här passar det ganska bra med ordspråket från någon okänd som lyder: ”Livet handlar inte om att vänta tills ovädret går över, utan det handlar om att lära sig dansa i regnet.” eller som Winston Churchill sa:
”En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet, en optimist ser möjligheter i varje svårighet”.

Bästa åhörare,

Vi har nu årets mest kärleksfulla tid. En högtid av positiv stämning och givmildhet som avslutar året. En tid av bjällerklang med skenet från julstjärnor i fönstren och alla tindrande stearinljus på borden. Det är en av årets mest traditionsrika perioder som är spännande, medryckande och högtidlig. En tid då de flesta har lite mer ledigt än vanligt och kan njuta av julen med ro och glädje. Låt oss ta med oss lite av den glädjen till alla dagar nästa år.

I dessa festtider får, inte alla, men de flesta i sig lite för mycket julmat. Då är det bra att röra på sig lite. Även om jag sprang Tomteloppet imorse och sprungit några år nu med gänget i löparskolan samt med herrarna i Canis Löpus så behöver inte alla vara lika dedikerade som jag är med löpning. Vilken motionsform som helst är bättre än att inte motionera alls. I princip alla kan faktiskt få upp pulsen på något sätt, så ta en promenad, dra några extra tag på rullstolshjulen om du kan eller gör något annat som får muskler i rörelse. Att motionera bränner inte bara någon extra kalori utan det ger välmående och oftast större förutsättningar att bli friskare eller att hålla sig frisk.

Bästa lyssnare,

Vad betyder egentligen julfrid? Man kan ju dela upp julfrid i de två orden jul och frid för att förstå vad det kan betyda. Ordet jul sägs ha sitt ursprung i en annan festlighet på vintern som vi kallade jul här i norden. Det förknippas även med firandet av Jesu födelse och andra högtidligheter. Kort och gott kan man förknippa det med någon form av festlighet på vintern. Ordet frid definierar Nationalencyklopedin som en ”stämning av lugn, stillhet och frånvaro av konflikter”. Alltså är julfrid en tid av lugn, stämningsfull och fredlig festlighet under vintern.

Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt för att se till att det blir just så. Hjälp därför till att sprida julens gemenskap, värme och glädje. Vi kan alla göra något litet för också dem som inte har någon att umgås med eller de som har det riktigt tungt just nu. Ring eller gå på besök och ge några berömmande och värmande ord. Juletiden är en tid då vi stannar upp och umgås med familj, släkt och vänner, men vi bör komma ihåg alla de som inte kan det. Därför vill också jag här och nu rikta en särskilt varm julhälsning till er alla som är ensamma eller sjuka med förhoppning om att ni känner åtminstone lite julglädje detta år och att ni nästa år får det mycket bättre.

Njut nu av den värme och kärlek som julen erbjuder och kom ihåg att dela med er till nära och kära samt till alla andra. Låt julfriden nu sänka sig över vår stad och hela Åland.

Ha nu en riktigt fröjdefull god jul och ett friskt nytt år!”