DELA
Foto: Annika Orre

Journaler i säkerhet efter fogdens samtal

– Landskapsfogden tog kontakt och bad mig kolla vad det fanns för sekretessbelagt material som inte skulle överlämnas till boet. Därför åkte jag ut och omhändertog patientjournalerna.
Det berättar landskapsläkare Olli-Pekka Lehtonen som för en vecka sedan gick in i Västernäs Läkarstations lokal i Mariehamn och förde patientjournalerna i säkerhet i landskapsarkivet.

Orsaken till att landskapsfogden kontaktade landskapsläkaren är att verkställigheten av vräkningsdomen som gäller läkarstationen och dess innehavare Henrik Appelqvist har inletts. I botten ligger en inflammerad hyrestvist om läkarstationens lokal som ägs av Ålandsbanken.

– Patientjournalerna är sekretessbelagt material och jag beslöt att jag som landskapsläkare i det här läget måste ta hand om det, säger Olli-Pekka Lehtonen.

Enligt den förordning som gäller på Åland måste uppgifter i patientjournaler bevaras i tolv år. Är journalerna äldre än så kan de förstöras.

– Men ingen kunde kolla vilka journaler som är äldre än tolv år i det beslagtagna materialet och därför fördes allt till landskapsarkivet som är det säkraste alternativet.

Journalerna förvaras på samma ställe där också dödsattester har arkiverats. De som varit patienter på Västernäs Läkarstation har rätt att läsa sina journaler.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!